Начало За нас Реклама Контакти

Сaрмички от патладжани с пикантен оризов пълнеж и сос дзадзики

Снимка за Сaрмички от патладжани с пикантен оризов пълнеж и сос дзадзики
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Комбинацията от лилавите зеленчуци, ароматно сирене, люта чушка и ориз за плънката правят тези сармички леко, но изключително вкусно и пикантно предложение за месеците, в които доматите, чушките и патладжаните идват от градините на село. Дзадзики сосът пък прибавя свежест в горещите дни.

СъставНеобходими продукти за 5

  • 1 кг едри патладжани
  •  зехтин
  • 100 г масло
  • 1 голяма глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г ориз
  • 3-4 чушки, нарязани на къси ивички
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • 1-2 по-едри домата
  • 70 г пекорино или пармезан
  • 1 връзка магданоз
  •   сол и пипер на вкус
  • за соса:
  • 200 мл биволско кисело мляко
  • 200 мл аквасена сметана
  • 2-3 скилидки чесън
  •   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се сварява предварително, почти до готовност. Нарязаните по дължина патладжани се оставят да престоят в подсолена вода за около 30 мин.

  2. 2.

    В тиган се загряват 2 супени лъжици зехтин, в който се сотират нарязаните на ситно лук и чесън, докато станат прозрачни. Добавят се чушките и лютото чушле, които се задушават за още 5 минути. В сместа се изсипват половината обелени и нарязани домати и една супена лъжица накълцан магданоз. Тиганът се маха от огъня и след като леко изстине, към плънката се добавят настърганото сирене и оризът. Разбърква се добре, като се овкусява със сол и пипер.

  3. 3.

    Патладжани се изваждат от водата и се подсушават с кухненска хартия, след което се запържват до златисто в зехтин и отново се оставят на кухненска хартия, за да се отцеди мазнината. Във всеки резен се слага по една супена лъжица плънка и след това се завива на руло. Сармичките се редят в намаслена тава, като трябва да са плътно притиснати една до друга. Накрая върху тях се разпределят равномерно останалите домати и магданоз, нарязаното на тънки парченца масло и около една чаша от водата, в която са киснали патладжаните.

  4. 4.

    Рулцата се пекат на около 180° за около 20-25 минути, като в началото тавата се покрива с фолио.

  5. 5.

    Дзадзики сосът се приготвя, като счуканият чесън се разбърква добре с киселото мляко и сметаната, и се овкусява със сол и пипер. Сармичките се заливат със соса и се сервират с топъл домашен хляб.

Тази рецепта е измислена и приготвена от Крис и Магда от "нож и виличка".

Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари