Bашата любима рецепта може да спечели 100 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected].
Очакваме вашите идеи за великденската трапеза.
КОЙ ГОТВИ
Деница Дечева е на 20 г., от Стара Загора. Студентка в Университета по архитектура, строителство и геодезия.
ПРОДУКТИ
За палачинките
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
1 ч.л. сода за хляб
200 мл вода
щипка сол
брашно - толкова, че сместа да стане с гъстотата на боза.
От тази доза излизат около 12-15 палачинки
За соса
2-3 скилидки счукан чесън
3 с.л. майонеза
3 с.л. кисело мляко
2 ч.л. горчица
1 с.л. кетчуп
2 с.л. инстантно картофено пюре
За пълнежа: пилешко месо - сварено/печено на скара и обезкостено, нарязано на ситно, ситно нарязани кисели краставички, пържени картофи, настърган кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намазвам тигана с четка, потопена в мазнина. Сипвам по едно малко черпаче от сместа, направена от посочените продукти. Сместа за палачинките е рядка. Те трябва да са съвсем тънки, почти прозрачни, тъй като са предястие. Дори да са повече, палачинките могат да се съхранят няколко дни или да се приготвят няколко дни преди пълненето им.
Всички продукти за пълнежа нарязвам на дребно и слагам по малко на всяка предварително намазана с пикантния сос палачинка - примерно 2-3 щипки месо, 2 щипки краставички, 7-8 пържени картофчета и 2 щипки кашкавал.
Навивам на руло или фуния. Сервирам с още жулиени от краставици или пържени картофи. Понякога отгоре настъргвам кашкавал и завъртам за малко в микровълновата печка.