Лютите чушки помагат за овладяването на апетита


Лютите чушки помагат за овладяването на апетита Подправянето на ежедневната диета с малко люти чушки помага за намаляване на глада.

Учени от университета Пюрдю в щата Индиана установиха, че капсаицинът, който придава на чушките лютивия им вкус, може да намали апетита и да увеличи изразходването на енергия. "Установихме, че консумирането на червени чушки може да помогне за овладяване на апетита и за изгарянето на повече калории след ядене, особено за хора, които не консумират подправки често", съобщи проф. Ричард Матес.

"Промени в диетата, които не изискват големи усилия, като поръсването на ястието с нарязана люта чушка може да е много полезно в дългосрочен план, особено ако се съчетае с упражнения и здравословна храна", допълни той. Проф. Матес съобщи, че чувството от яденето на люти чушки максимизира храносмилателния процес. "Изгарянето в устата е причина за този ефект", обясни той. "Изглежда, че ще постигнете по-голям ефект, ако включите това чувство, защото изгарянето допринася за увеличаването на телесната температура, изразходването на енергия и контролирането на апетита", допълни той. В изследването, което продължило шест седмици, участвали 25 души с нормално тегло - 13 от тях обичали пикантна храна, а 13 - не. Предпочитаното количество люти чушки за всяка група било определено предварително, като тези, които не обичали люти чушки, предпочели 0,3 грама. А хората, които редовно консумирали люто, предпочели 1,8 грама. Като цяло консумирането на червени чушки увеличило телесната температура и изгорило повече калории чрез естественото изразходване на енергия. Изследването установило, че хората, които не ядат редовно люти чушки, също изпитвали по-малко глад особено към мазните, солените и сладките храни. /БГНЕС