Пикантни Картофи с Лют Сос

Пикантни Картофи с Лют Сос

Опитайте тези пикантни печени картофи като лесно предястие с превъзходен аромат. Пикантната коричка ги прави неустоимо вкусни особено сервирани с лют сос.

Съставки (за 2 порции) :

2 големи картофа

2 сл зехтин

2 скилидки чесън, ситно нарязан или смачкан с преса

1 сл подправка за картофи

1 сл кориандър

1 сл червен пипер

сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За соса:

1 сл зехтин

1 малка глава лук, нарязан на ситно

1 скилидка чесън, ситно нарязан или смачкан с преса

200 г /1 консерва/ нарязани домати

1 червена люта чушка

1 сл балсамов оцет

1 сл нарязан на ситно пресен кориандър и допълнително стръкчета за украса

 

1. Загрейте фурната до 200оС. Нарежете картофите на големи парчета с формата на клинчета.

2. Сложете нарязаните картофи в тенджера с вода. Загрейте водата докато заври, намалете температурата и оставете да къкри за десетина минути докато картофите леко омекнат. Изцедете вода и подсушете картофите.

3. В тавичка смесете зехтина, чесъна, подправката за картофи, кориандъра и червения пипер. Прибавете сол и черен пипер на вкус и размесете добре. Сложете картофи и разбъркайте добре докато се покрият със сместа. Печете около 20 минути като обръщате картофите от време на време докато покафенеят и се образува хрупкава коричка.

4. Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган, прибавете лука, чесъна и пържете докато омекнат. Добавете доматите заедно със сока /може да използвате и пресни домати/, лютата чушка и оцета. Гответе на тих огън докато течността намалее и сместа се сгъсти. При нужда подправете отново. Сложете нарязаният кориандър и сервирайте докато е горещо с печените картофи.

Съвет: Тези пикантни картофи могат да се сервират и с хомус или домашно приготвена майонеза.

 





{START_COUNTER}